Waar moet ik op letten bij het kopen van een afvalbak?

Hoe groot is een afvalbak van 40 liter eigenlijk? Is dat groot genoeg voor jouw keuken? Op deze pagina lees je alles wat je moet weten als je een prullenbak gaat kopen. Je vindt hier een handig overzicht van de verschillende formaten, de voor- en nadelen van pedaalemmers en andere eigenschappen om op te letten. Met behulp van deze adviespagina vind jij gemakkelijk een prullenbak die aan jouw wensen voldoet.

Welk formaat afvalbak heb ik nodig?

Een van de belangrijkste dingen om rekening mee te houden bij het uitkiezen van een prullenbak, is het formaat. Welk formaat je kiest, is afhankelijk van een aantal factoren:

 • Het aantal personen waaruit je huishouding bestaat
 • De ruimte waar je de afvalbak gaat gebruiken

Waar ga je de prullenbak gebruiken?

Een afvalbak van 50 liter is veel te groot voor in de badkamer. In de keuken heb je dan weer weinig aan een klein prullenbakje van 10 liter. Voor iedere ruimte is weer een ander formaat geschikt. Bij het kiezen van een geschikte afvalemmer kun je daar rekening mee houden.

Je kunt uitgaan van de volgende formaten per ruimte:

 • Tot 10 liter: badkamer of toilet
 • 10 tot 30 liter: kantoor of slaapkamer
 • 30 tot 50 liter: keuken

Ik zoek een prullenbak voor mijn badkamer of toilet
Ik zoek een prullenbak voor een kantoor of slaapkamer
Ik zoek een prullenbak voor de keuken

Uit hoeveel personen bestaat je huishouden?

De afvalbak in de keuken is meestal de grootste en de meest gebruikte. Tijdens het koken en na het eten wordt daar nu eenmaal het meeste afval weggegooid.

Hoe meer mensen er in een huis wonen, hoe meer afval er geproduceerd wordt. Als je met z'n tweeën woont, heb je dan ook een heel ander formaat prullenbak nodig dan wanneer je gezin uit vijf personen bestaat.

Als richtlijn kun je het volgende aanhouden:

 • 20 tot 30 liter: 1 persoon
 • 30 tot 40 liter: 2-3 personen
 • 40 tot 50 liter: 4 of meer personen

Op het eerste gezicht denk je misschien dat je een prullenbak van vijftig liter ook prima met z'n tweeën kunt gebruiken. Het nadeel daarvan is dat de bak dan minder snel vol is, waardoor deze gaat stinken en vol fruitvliegjes zit.

Wil je toch graag een grote afvalbak gebruiken, omdat je de zak dan minder vaak hoeft te verwisselen? Dan kun je ervoor kiezen om het GFT-afval te scheiden in een kleiner afvalbakje. Je zult dan geen last hebben van stank en fruitvliegjes blijven ook weg.

Ik heb een afvalbak van 20 tot 30 liter nodig
Ik heb een afvalbak van 30 tot 40 liter nodig
Ik heb een afvalbak van 40 tot 50 liter nodig

Weinig ruimte? Kies voor een inbouw-prullenbak

Heb je niet zo veel ruimte voor een prullenbak in de keuken? Of vind je het gewoon niet zo 'n mooi gezicht, zo'n afvalbak in je interieur? Kies dan voor een inbouw-afvalbak. Deze kun je aan de binnenkant van een keukenkastje monteren, zodat deze uit het zicht is.

 1. Bekijk alle inbouw-afvalbakken

Wil je afval scheiden?

Wil jij groen doen? Dan is afval scheiden een goed idee! Je kunt ervoor kiezen om twee afvalstromen van elkaar te scheiden, bijvoorbeeld GFT en restafval of plastic en restafval. Daarnaast kun je ook zowel GFT als plastic van de rest van je afval scheiden.

Er zijn speciale afvalbakken om afval te scheiden. Deze zijn voorzien van meerdere binnenemmers, zodat je de verschillende soorten afval in één prullenbak kunt verzamelen. Afhankelijk van het aantal afvalstromen dat je van elkaar wilt scheiden, kun je kiezen voor een prullenbak met twee of drie compartimenten.

 1. Bekijk alle afvalbakken met 2 compartimenten
 2. Bekijk alle afvalbakken met 3 compartimenten

De afvalemmer openen

Voor het openen van een prullenbak worden verschillende technieken gebruikt. Een pedaalemmer open je met behulp van een voetpedaal, terwijl je een andere afvalbak met de hand open duwt. Ieder mechanisme heeft weer zijn eigen voor- en nadelen. Welke dat zijn, lees je hieronder.

Sensor-prullenbak

Een sensor-afvalbak werkt met een bewegingssensor. Als je je hand voor de sensor beweegt, gaat de prullenbak automatisch open. Het deksel beweegt dan meestal naar buiten.

 1. Hygiënisch: de prullenbak gaat open zonder dat je hem aanraakt
 2. Je hebt beide handen vrij om afval weg te gooien
 3. Het deksel blijft vrij van vingerafdrukken
 1. Houd rekening met de plaats van de afvalbak, zodat deze niet opengaat als iemand alleen maar langsloopt
 1. Bekijk alle sensor-prullenbakken

Pedaalemmer

Ook met een pedaalemmer houd je beide handen vrij om afval weg te gooien. Deze prullenbak kun je namelijk met een voetpedaal openen. Het deksel gaat naar buiten open.

 1. Hygiënisch: de prullenbak gaat open zonder dat je hem aanraakt
 2. Je hebt beide handen vrij om afval weg te gooien
 3. Het deksel blijft vrij van vingerafdrukken
 1. Het deksel is meestal niet afneembaar, waardoor de bak minder gemakkelijk te reinigen is
 1. Bekijk alle pedaalemmers

Afvalbak met soft touch-deksel

Een prullenbak die werkt via soft touch, kun je met een klein duwtje op het deksel openen. Het deksel gaat vervolgens vanzelf open.

 1. Een klein duwtje is genoeg om het deksel te openen
 2. Het deksel blijft openstaan, dus je kunt gemakkelijk meer afval weggooien
 3. Vaak is het deksel afneembaar
 1. Op het deksel zijn vrij snel vingerafdrukken te zien
 1. Bekijk alle prullenbakken met soft touch

Afvalemmer met push-deksel

Een push-deksel maak je open door ertegenaan te duwen. Het deksel beweegt naar binnen als je het opent. Zodra je dit loslaat, sluit het automatisch.

 1. Dankzij de veer gemakkelijk beheerst te openen en sluiten
 2. Ook met beide handen vol afval eenvoudig te openen
 3. Vaak is het deksel afneembaar
 1. Het deksel wordt sneller vies door aanraking van handen en afval
 1. Bekijk alle afvalbakken met push-deksel

Prullenbak met swing-deksel

Net als bij een push-deksel duw je ook een swing-deksel naar binnen. Zodra je het deksel loslaat, zwiept deze terug naar zijn beginpositie.

 1. Een klein duwtje is genoeg om het deksel te openen
 2. Ook met beide handen vol afval eenvoudig te openen
 3. Je kunt het afval van twee kanten in de prullenbak gooien
 1. Het deksel wordt sneller vies door aanraking van handen en afval
 1. Bekijk alle afvalbakken met swing-deksel

Handmatig

Als een prullenbak handmatig werkt, kun je het deksel zelf open trekken. De klassieke afvalbak dus! Het deksel opent naar buiten.

 1. Gemakkelijk beheerst te openen en sluiten
 2. Het deksel opent naar buiten, dus je benut de hele prullenbak
 1. Je hebt een hand nodig om het deksel te openen
 1. Bekijk alle handmatige prullenbakken

Welke eigenschappen vind je nog meer belangrijk?

Nu je de belangrijkste eigenschappen van je prullenbak bepaald hebt, kun je gaan kijken naar extra functies. Zoek je een eenvoudig model zonder poespas of wil je juist een zo gebruiksvriendelijk mogelijke afvalbak? Hieronder vind je enkele extra eigenschappen, die het gebruik van de afvalemmer vergemakkelijken.

Geruisloze sluiting

Een prullenbak wordt meer gebruikt dan je misschien denkt. Het kan daarom irritant zijn als deze steeds met een klap dichtvalt. Daarom zijn sommige modellen voorzien van een geruisloos sluitmechanisme. Fijn voor je oren, maar ook beter voor het materiaal van de afvalbak!

 1. Bekijk de geruisloos sluitende prullenbakken

Losse binnenemmer

Als de vuilnisbak een losse binnenemmer heeft, kun je deze eruit halen om hem te reinigen. Deze prullenbakken zijn dus gemakkelijker schoon te houden. Daarnaast zorgt een binnenemmer ervoor dat de afvalzak niet aan de buitenzijde van de prullenbak te zien is.

 1. Bekijk alle afvalbakken met binnenemmer

Reukdicht

Vervelende geuren wil je natuurlijk het liefst voorkomen! Om te zorgen dat je geen last hebt van de prullenbak, kun je kiezen voor een reukdicht model. Deze maakt gebruik van speciale filters (bijvoorbeeld een carbon filter), die nare geurtjes opvangen.

 1. Bekijk de reukdichte afvalbakken

Deksel blijft open

Sommige prullenbakken blijven vanzelf open staan, nadat je deze geopend hebt. Je kunt dan gemakkelijk meer afval in één keer weggooien. Deze afvalbak sluit je dus wanneer het jou uitkomt! Een deksel dat vanzelf open blijft, is ook ideaal bij het vervangen van de afvalzak en het schoonmaken van de bak.

 1. Bekijk alle prullenbakken die vanzelf open blijven staan

Vlamdovend

Een vlamdovende afvalbak zorgt ervoor dat een brandje in de prullenbak gedoofd wordt. Een afvalemmer die vlamdovend is, wordt veel gebruik in kantooromgevingen of buiten om het brandgevaar te verminderen.

 1. Bekijk de vlamdovende afvalemmers

Vuurbestendig

Als een afvalemmer vuurbestendig is, betekent dit dat het materiaal waarvan de afvalbak gemaakt is, vuurbestendig is. Een vuurbestendige afvalbak is niet altijd vlamdovend.

 1. Bekijk de vuurbestendige afvalemmers

Welke afvalzakken heb ik nodig?

Het vinden van geschikte afvalzakken voor jouw prullenbak is heel gemakkelijk. Het kan op twee manieren:

 1. Kijk naar de afvalzakcode. Bij de specificaties van de afvalbak wordt een code weergegeven van het type afvalzak dat je kunt gebruiken. Zoek vervolgens een rol afvalzakken met dezelfde code.
 2. Wordt er geen afvalzakcode gegeven? Dan kun je over het algemeen gewoon afvalzakken kiezen met dezelfde inhoud als je prullenbak. Voor een afvalemmer van 40 liter kies je dus ook vuilniszakken van 40 liter.
 1. Bekijk het hele assortiment afvalzakken